O nama

PočetnaO nama

Pčelartsvo Bajović

Pčelarstvo Bajović iz Bileće bavi se skoro 25 godina proizvodnjom pčelinjih proizvoda.

Pčelarstvo Bajović iz Bileće bavi se skoro 25 godina proizvodnjom pčelinjih proizvoda. Kod nas možete pronaći svoju dnevnu dozu imuniteta: med, propolis kapi, matičnu mliječ, imuno mikseve i pergu.

Naša pčelarska priča počinje u hercegovačkom selu Baljci, odakle potiče i bratstvo Bajovića. Sa samo dvije košnice krenuli smo u našu pčelarsku priču.

Danas, naša pčelarska zajednica broji 500 košnica, čiji vrijedni stanari, pčele, svakodnevno rade kako bi u vaše domove donijele zlatne kapi hercegovačkog krša.

Sam proces proizvodnje je istovjetan jer pčele proizvode med na isti način već 150 miliona godina. Naše pčele su podijeljene u dva osnovna tipa pčelinjaka, a to su pokretni i stacionirani.

U kasno proljeće i ljeto naše pčele se sele u najljepše planinske krajeve, gdje obilaze cvjetove livade i vrijeska, dok drugi dio ispaše provode u nižim krajevima obilazeći cvjetove zanoveti, kadulje i drače, donoseći ekološki čist med. Ispaša u potpuno industrijski nezagađenom okruženju, gdje se nalazi preko 250 vrsta samoniklog ljekovitog bilja, jeste recept za naše proizvode.

Stacionirani pčelinjak smješten je na početku naše pčelarske priče, u selu Baljci, i zadužen je za proizvodnju matične mliječi. Matična mliječ je jedna od najmoćnijih i najhranljivijih supstanci koje nam priroda pruža, a koja dolazi iz pčelinjih košnica.

Put od dvije do pet stotina košnica je dugotrajan proces. On zahtijeva dosta uloženog vremena, učenja, truda i rada. Pčelarstvo nije naš hobi, već osnovno zanimanje. To podrazumijeva svakodnevnu brigu o našoj zajednici, odnosno svakoj od 25 miliona pčela.

 

“Pčelarstvo zahtijeva da se živi u košnici, a pčelar je sluga pčela.”

Željko Bajović

 

Mi vjerujemo da samo priroda proizvodi savršenstvo. Zahvaljujući redovnoj kontroli kvaliteta koja našem medu daje najviše ocjene, možete biti sigurni da od nas kupujete prirodno savršenstvo.

 

 

Zanimljivosti

Pčele su neizostavna karika u lancu stvaranja čak 75% prehrambenih proizvoda. Za 500 grama meda, potrebno je:
1 152

Pčele

180 000

Pređenih kilometara

4 500 000

Posjećenih cvjetova

Za šta je med koristan?

Med je najsavršeniji proizvod prirode. U njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Prednosti upotrebe meda su brojne.
  1. ZA IMUNITET

Jedna kapljica meda sadrži više od 100 različitih sastojaka, od kojih su najzastupljeniji: voda, hranljive materije, minerali i vitamini C i B kompleksa.

  1. PROBLEMI SA DISAJNIM PUTEVIMA

Ima izuzetno jako antiseptičko dejstvo, posebno je djelotvoran kod tretmana suvog kašlja i bolesti bronhija. Konzumacijom meda od kadulje olakšaćemo izbacivanje gustog i nakupljenog sekreta iz naših disajnih puteva. Umiruje sliznicu nosa i grla, štiteći grlo i pluća od infekcija i olakšava disanje, stimulišući imunitet istovremeno.

  1. KAŠIKA MEDA NA DAN 

Svakodnevna upotreba meda jača imunološku sposobnost organizma i štiti nas od bakterija, virusa i slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja. 

  1. PROBLEMI SA PROBAVNIM TRAKTOM

Med poboljšava asimilaciju hrane i koristan je za hronične i infektivne probavne probleme kao što su zatvor, čir i poremećaji s jetrom.

  1. STRES I NAPETOST

Ima blagotvorna dejstva na naš nervni sistem, ublažava tjeskobu i stres, pomaže u borbi sa depresijom. Podiže nivo energije i raspoloženje, što nam pomaže da se izborimo sa svakodnevnim stresom i smanjimo nivo napetosti.

  1. MED U SLUŽBI LJEPOTE

Med zadovoljava vitaminske I mineralne potrebe kože, hidrira I hrani kožu lica. Med je sjajan saveznik u borbi protiv bubuljica, akni, ožiljaka, fleka, crvenila, odnosno pomoći će nam da dođemo do blistave kože.